Onderhoud tassen

Leerbehandeling in het algemeen

Er zijn verschillende soorten leersprays en leervetten.

Nieuwe producten kun je voor gebruik, impregneren met vuil- en vochtafstotende spray. Hiermee bescherm je het materiaal tegen vocht en vuil. Spray niet teveel en vanaf ongeveer 20 cm het product. Het leervet voedt het leer, een leerspray beschermt het leer. Teveel leervet is niet goed voor een leren tas, het kan de tas zo soepel maken dat het zijn stevigheid verliest, met het gevolg dat de tas vervormt. Een leerspray beschermt het leer tegen vuil.  Je kunt het beste direct bij aanschaf van een leren tas deze inspuiten. Voor elk soort leer is een speciale spray.

Vuil: Afhankelijk van het materiaal en hoe ernstig de vervuiling is kun je de tas voorzichtig reinigen. Doe dit zoveel mogelijk droog, omdat dit de zachtste manier van reinigen is. Is het product erg vies borstel dan eerst schoon en maak daarna gebruik van een licht vochtige doek. 

 

Om te zorgen dat je lang van je product kunt geniet, hebben we een aantal tips

- Zorg ervoor dat je je tas niet blootstelt aan de volle zon en zet de tas niet bij
  de verwarming.

- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.

- Leg een natte tas nooit op de verwarming of radiator, leg een natte tas te drogen
  in een goed geventileerde kamer op kamertemperatuur

- Probeer je tas zo min mogelijk aan hevige regenbuien bloot te stellen.

- Geef je tas elk half jaar een onderhoudsbeurt. 

- Vuil kun je het beste op laten drogen en met een schoon borsteltje afborstelen. 

- Spuit geen parfum, body spray, haarlak en dergelijke op je leren tas, want die
  beschadigen het leer. 

- Gebruik nooit zeep of chemische producten op leer

- Stroeve ritsen: insmeren met zeep of met een kaars langs de rits gaan wil nog
  wel eens helpen.   

 

Glad en/of gevet leer

Glad en/of gevet leer is gemaakt van de bovenzijde van de huid, ook wel nerfzijde genoemd. Glad en/of gevet leer wordt op diverse manieren bewerkt maar de behandel methode is gelijk. 

Een plantaardig gelooid leder zonder finishlaag.

De van nature drogere en stuggere gelooide lerenhuiden worden volgens aloude traditie met de hand gepoetst met een ‘waterbeits’ en afgewerkt met een product op basis van was. Aangezien er relatief kleine huiden verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen in het product niet te vermijden.  Dit kan ook betekenen dat een tas en een bijpassende portemonnee niet uitdezelfde huid worden gesneden en dus ook een klein kleur verschil mogelijk is. In verband met de structuur van het leer is er een mogelijkheid dat er kleine haarscheurtjes ontstaan. Dit zorgt er wel voor dat de tas er uit gaat zien als een echt gedragen tas.

 

Suède

Suède leer is van de onderzijde van de huid die licht geslepen is. Producten gemaakt van suède kunnen afgeven (zeker donkere kleuren) en worden valer tijdens het gebruik. Er bestaan suède sprays met kleurhersteller om de kleur op te frissen. Het is belangrijk om producten gemaakt van suède goed te impregneren voor gebruik. Vocht, vuil en oliën geven sneller blijvende vlekken in suède dan in leder.

PU Tassen (Imitatie Leder)
Deze kun je reinigen met een sopje van groene zeep, niet te nat maken.